Fedezd fel a rehabilitáció világát!

Fedezd fel a rehabilitáció világát!

A rehabilitációt azon orvosi kezelések és szolgáltatások teljes körének nevezzük, amelyek célja, hogy egy megbetegedés során fellépő károsodásokat – mint például mozgásszervi korlátozottság, alacsonyabb fizikai teljesítmény, beszédproblémák, stb. – helyrehozzák vagy kompenzálják, illetve segítsenek új képességek elsajátításában (habilitáció).

Az egészségügyi rehabilitáció magában foglalhatja a sportterápiát, fizioterápiát, pszichológiai támogatást, logopédiát, foglalkozási terápiát, gyógyászatisegédeszköz-ellátást és ezek alkalmazásának oktatását is. Rehabilitáció különösen akkor válik szükségessé, amikor sérülések vagy műtétek következtében korlátozódik mozgásunk szabadsága, gyengül izomzatunk, csökken képességeink hatékonysága, vagy akadályoztatva van az önálló életvitelünk.

A rehabilitációs folyamat napjaink legkorszerűbb nemzeti és nemzetközi előírásai alapján történik, a kezelések során kiemelt figyelmet fordítva a páciensek kíméletes és figyelmes ellátására. Általában izületi ficamok, csonttörések, szalagroncsolódások, porckárosodások utáni helyreállításhoz igényelnek személyre szabott terápiás beavatkozásokat. Ezek a kezelések többek között a lábadozási idő lerövidítésére, a gyógyulási folyamat felgyorsítására és a fájdalom mérséklésére irányulnak.

 

sportrehabilitáció

 

Mi a sportrehabilitáció?

A sportrehabilitáció a sporttevékenységek során bekövetkezett sérülések – beleértve az akut és fáradásos típusúakat – kezelésére specializálódott terület. Az akut sérülések egy adott esemény következtében jönnek létre (például izomszakadás, csonttörés, ficam, zúzódás, húzódás), míg a fáradásos sérülések hosszan tartó, megterhelő használat során alakulnak ki. Mindkét típus esetében elengedhetetlen a precíz diagnózis meghatározása és egy alaposan megtervezett kezelési stratégia kidolgozása. A diagnosztizálásban kulcsfontosságúak lehetnek a speciális mozgástesztek, manuális vizsgálatok, és adott esetben orvosi konzultáció vagy képalkotó diagnosztikai eljárások (mint az ultrahang, röntgen, MRI).

A sportrehabilitáció célja, hogy a sportolók visszanyerjék korábbi teljesítőképességüket, növeljük az állóképességüket és testük stabilitását annak érdekében, hogy mihamarabb visszatérhessenek a versenyzéshez, egyben felkészüljenek az újabb sérülések elkerülésére.

Ezen túlmenően, a sportrehabilitáció fontos aspektusa a sérülések mögöttes okainak feltárása, mivel gyakran előfordul, hogy egy új sérülést egy korábbi, talán évekkel ezelőtti trauma idéz elő. Ilyenkor mind az aktuális, mind a korábbi problémák kezelése szükségessé válik.

 

Műtét utáni rehabilitáció

 

A műtét utáni rehabilitáció fontossága

A műtéti beavatkozások utáni rehabilitáció kulcsfontosságú szerepet játszik a gyors és hatékony gyógyulásban. Már a tervezett műtét előtt meg lehet tenni lépéseket a fizikai kondíció javítására, amely elősegítheti a műtét utáni simább és gyorsabb felépülést. Az erősített szövetek és jól karbantartott ízületek alapvetően hozzájárulnak a gyógyulási folyamat felgyorsításához.

A műtétet követő rehabilitációs folyamatban a gyógytorna, a manuálterápia, a fizikoterápia és a masszázs mind kiemelkedő jelentőséggel bírnak. Különösen a manuálterápia bizonyul hatékonynak a sérülések során kialakult kompenzációs mozgásminták okozta szövődmények csökkentésében és a további testrészek túlterhelésének vagy gyengeségének megelőzésében. A rehabilitációs program kezdetén szoros együttműködés szükséges a kezelőorvossal, aki részletes útmutatást ad arra vonatkozóan, hogy milyen mozgásfunkciókat kell elérni és mikor.

 

az idozites szerepe

 

Az időzítés szerepe a rehabilitációban

A műtétet követő rehabilitációt célszerű minél előbb megkezdeni a gyors és eredményes felépülés érdekében. Ennek oka, hogy a hosszabb távú inaktivitás és a mozgás hiánya lassíthatja a gyógyulási folyamatot, és ez további komplikációkhoz vezethet. Kulcsfontosságú a megfelelő egyensúly megtalálása: fontos a mozgatás, de az érintett területet nem szabad túl hamar túlterhelni. A rehabilitációt napról napra fokozatosan kell intenzívebbé tenni, egyre bonyolultabb feladatokkal.

Szintén figyelembe kell venni, hogy nincsenek teljesen azonos esetek – mindenki felépülési ideje egyéni. Egy jól strukturált rehabilitációs program segíthet a lehetséges komplikációk elkerülésében és a kiesett funkció gyorsabb visszanyerésében. Az első kezelés során végzett állapotfelmérés kulcsfontosságú, ahol a korábbi és jelenlegi sérülések körülményeit és időpontjait is tisztázzuk.

 

A gyógyulási folyamatot számos tényező befolyásolja

 

A gyógyulási folyamatot számos tényező befolyásolja

A gyógyulás sebessége és a rehabilitáció időtartama szorosan összefügg a kezelés típusával és a sérülés súlyosságával. Egyes esetekben, mint például a keresztszalag-műtét után, a teljes rehabilitációs időszak akár 6-12 hónapot is igénybe vehet, míg egy artrószkópiát követően a gyógyulás már 2-3 héten belül befejeződhet. Csonttörések esetén általában 2-3 hónapnyi rehabilitációra lehet szükség.

A korai mobilizáció kritikus fontosságú a műtétek utáni szövődmények, mint például a hegesedés megelőzése érdekében, amelyek később számos problémát okozhatnak.

Vannak azonban olyan krónikus betegségek – mint a sclerosis multiplex, a Parkinson-kór, a reumatoid artritisz vagy a Bechterew-kór -, amelyek esetében a gyógyulás nem lehetséges. Ilyenkor a cél a tünetek enyhítése és a lehető legjobb életminőség biztosítása, ami gyakran rendszeres gyógytornát igényel, lehetőség szerint a beteg lakhelyéhez legközelebbi szakellátó helyen.

forrás: sherlockrehab.hu